Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΦΡΥΓΑΝΙΕΣ


Μιας και 24 Μαρτίου έχω τα γενέθλιά μου και 25 τη γιορτή μου να σας κεράσω ένα εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο εκμέκ. Το γλυκάκι αυτό γίνεται και νηστίσιμο.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι:

1 πακετάκι φρυγανιές
2 κρέμες στιγμής γιώτης βανίλια
1 κουτί φυτική σαντιγύ ή κρέμα γάλακτος για σαντιγύ

Για το σιρόπι: 1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
1/2 μπαστουνάκι κανέλα
φλούδα λεμονιού

Χτυπάμε τη σαντιγύ σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί. Αν χρησιμοποιήσουμε φυτική κρέμα για σαντιγύ τότε θα προσθέσουμε και ζάχαρη άχνη, σε ποσότητα ανάλογη του γούστου μας. Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Φτιάχνουμε σε ένα μπολ τις 2 κρέμες στιγμής σύμφωνα με τις οδηγίες στα φακελάκια. Όταν είναι έτοιμες, ανακατεύουμε μέσα λίγη σαντιγύ για να γίνουν πιο αφράτες.
Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. (το θέλουμε ζεστό και όχι καυτό).
Παίρνουμε ένα πυρέξ μακρόστενο και βάζουμε στη βάση του μια στρώση φρυγανιές. Ρίχνουμε απο πάνω το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να το ρουφήξουν όλο οι φρυγανιές.
Στρώνουμε κατόπιν τις κρέμες ομοιόμορφα. Τέλος βάζουμε τη σαντιγύ, είτε στρώνοντας την είτε σε ροζέτες χρησιμοποιώντας κορνέ.
Γαρνίρουμε το γλυκό με ότι μας αρέσει περισσότερο: αμυγδαλάκι φιλέ, τριμμένο φυστίκι Αιγίνης, τριμμένο καρύδι, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, γλυκό κουταλιού κ.α.

ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΕΚΔΟΧΗ: Χρησιμοποιούμε φυτική σαντιγύ. Όπου χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε γάλα, αντικαθιστούμε με γάλα σόγιας ή γάλα ρυζιού ή γάλα καρύδας ή ακόμη και χυμό πορτοκάλι.
Καλή επιτυχία!!!!!!!



Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...