Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΜΑΡΑΘΟΠΙΤΕΣ


Τώρα που ακόμη βρίσκουμε σε αφθονία άγριο μάραθο στη φύση, τι καλύτερο απο το να φτιάξουμε μαραθόπιτες!!!
Είναι πεντανόστιμες και φυσικά πολύ αρωματικές!!!
Δοκιμάστε τες!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

Για την ζύμη:
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 κούπα ζεστό νερό
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
4 κουταλιές σούπας ρακί

Για την γέμιση:
150 γραμ. ψιλοκομμένο μάραθο (καθαρό, χωρίς τα κοτσάνια)
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
5-6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
τυρί φέτα τριμμένη ή σε λεπτά κομμάτια (προαιρετικά)

Πρώτα ετοιμάζουμε την ζύμη.
Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε στο κέντρο ένα λάκκο και ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά μας.
Παίρνοντας λίγο, λίγο το αλεύρι από τριγύρω, ζυμώνουμε, ώστε να γίνει η ζύμη μας μαλακιά κι εύπλαστη, που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Πλάθουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30'.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Αφού καθαρίσουμε το μάραθο, τον πλένουμε με άφθονο νερό και τον στραγγίζουμε πολύ καλά. Τον ψιλοκόβουμε και τον βάζουμε σε ένα τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά.
Σε μέτρια φωτιά, αφήνουμε να μαραθούν καλά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 24 μπαλάκια, περίπου στο μέγεθος μανταρινιού.
Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτό στρογγυλό φυλλαράκι, με διάμετρο 20 εκ. περίπου.
Ετοιμάζουμε όλα τα μπαλάκια σε φυλλαράκια.
Απλώνουμε πάνω στα μισά λίγη από τη γέμιση και την τριμμένη φέτα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα.
Βρέχουμε ελαφρά και πιέζουμε τις άκρες τριγύρω, να κολλήσουν και κόβουμε το περίσσευμα της ζύμης με οδοντωτή ροδέλα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μαραθόπιτες μία - μία, να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Δεν βάζουμε πολύ ελαιόλαδο, αλείφουμε τον πάτο με ένα πινέλο ή με μια χαρτοπετσέτα και προσέχουμε να γυρίζουμε κάθε τόσο τις πίτες ώστε να ροδοκοκκινήσουν.
Σερβίρονται ζεστές, κομμένες στα 4 σκέτες, με γιαουρτάκι ή με τζατζικάκι.
Επίσης, μπορούμε να μην βάλουμε στην γέμιση τυρί και να το προσθέσουμε σε λεπτές φέτες μόλις ψηθεί η πιτούλα και να την κλείσουμε στην μέση, σαν σαντουιτσάκι, για να λιώσει. Σερβίρουμε κόβοντας στα 2.

- Μπορούμε να καταψύξουμε τις μαραθόπιτες στοιβάζοντας τες με αντικολλητικό χαρτί ανάμεσα τους και καλυμένες με μεμβράνη.
Καλή επιτυχία!!!

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΣΑΛΑΤΑ ΠΛΗΓΟΥΡΙ ΜΕ ΤΟΝΟ


Μία πεντανόστιμη σαλάτα, πολύ υγιεινή και πολύ χορταστική. Μπορεί να σερβιριστεί και ως ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο, για όσους προσέχουν.
Δοκιμάστε την!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

1 κούπα πληγούρι
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες ή 2-3 φρέσκα
ελαιόλαδο
250 γραμ. τόνο σε νερό
ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλατοπίπερο
2-3 ντομάτες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
1/2 κονσέρβα κόκκινα φασόλια
1/2 κονσέρβα καλαμπόκι
χυμό λεμονιού

Πρώτα, βάζουμε το πληγούρι σε κατσαρολίτσα με νερό. Η αναλογία είναι 1 πληγούρι - 2 νερό. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και μόλις αρχίζει να κοχλάζει το κατεβάζουμε απο τη φωτιά. Προσοχή!!!!!!! Φουσκώνει και χύνεται.............
Το αφήνουμε περίπου 1 ώρα, να αποροφήσει όλα του τα υγρά, βάζοντας ανάμεσα στην κατσαρόλα και στο καπάκι μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Το σουρώνουμε για να είμαστε σίγουροι και το βάζουμε σε μια σαλατιέρα.
Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Η σαλάτα τρώγεται εξίσου καλά και κρύα.

- Οι ποσότητες στα υλικά μας μπορούν να μεταβληθούν, ανάλογα με τα προσωπικά μας γούστα.
Καλή επιτυχία!!!!

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΑΛΜΥΡΗ ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ


Μία εύκολη συνταγή για τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο γιαουρτιού. Είναι πεντανόστιμη!!!
Δοκιμάστε την!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

Για τη ζύμη:
3 φλυτζάνες αλεύρι
1 γιαούρτι στραγγιστό (200 γρ)
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την γέμιση:
400 γρ. φέτα
150 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
πιπέρι

3 αυγά
500 γρ. γάλα
λάδι (για το άλειμμα των φύλλων)


Πρώτα ετοιμάζουμε την ζύμη, ζυμώνοντας όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή. Οταν είναι έτοιμη την βάζουμε στο ψυγείο για 30', σκεπασμένη με μεμβράνη.

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τα τυριά μαζί με το πιπέρι.

Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 4 μπαλάκια.
Λαδώνουμε ένα ταψί.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, το βάζουμε μέσα στο ταψί, το λαδώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε μια στρώση από τα τυριά μας.
Φτιάχνουμε το δεύτερο φύλλο, σκεπάζουμε τα τυριά, λαδώνουμε πάλι και ρίχνουμε ξανά μια στρώση τυριά.
Ανοίγουμε το τρίτο φύλλο, το βάζουμε και αυτό, το λαδώνουμε και βάζουμε τα τελευταία τυριά.
Ανοίγουμε το τελευταίο φύλλο, σκεπάζουμε την πίτα μας, το λαδώνουμε ελαφρά.
Χαράζουμε την πίτα μας.

Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα αυγά με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα.
Την αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεί και μετά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα περίπου.
Καλή επιτυχία!!!!

Χρύσα

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΕΚΜΕΚ


Γλυκάκι για σήμερα εύκολο, πεντανόστιμο και οικονομικό!!!
Εκμέκ, αλλά γιαλαντζί.....
Το εκμέκ κανονικά γίνεται με καταίφι, κρέμα και σαντιγύ. Το γιαλαντζί μου, φτιάχνεται με μπαγιάτικο τσουρέκι και είναι σοκολατένιο.
Με αυτό τον τρόπο αξιοποιούμε τα τσουρέκια που μπορεί να μας έχουν μείνει απο το Πάσχα. (Αν δεν μας περίσσεψαν, τότε αγοράζουμε ή φτιάχνουμε άλλα.......)
Απολαύστε το!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

Φέτες τσουρεκιού, ελαφρά χοντροκομμένες
1 φάκελλο σοκολατένια κρέμα ζαχαροπλαστικής
σαντιγύ (προαιρετικά)
τρούφα (προαιρετικά)
κερασάκια (προαιρετικά)
φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένο (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
φλούδα πορτοκαλιού
ξυλάκι κανέλας

Θα κόψουμε τόσο τσουρέκι όσο χρειάζεται για να καλύψει το πυρέξ μας ή το ταψάκι μας.
Θα το ψήσουμε στους 200 βαθμούς για 20΄περίπου, ίσα να φρυγανιστεί.
(Στο ψήσιμο θα συρρικνωθεί ελαφρά αλλά μετά με το σιρόπιασμα θα επανέλθει).

Παράλληλα, φτιάχνουμε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη σαντιγύ μέσα, ώστε να γίνει πιο αφράτη (προαιρετικά).
Ετοιμάζουμε και το σιρόπι, βράζοντάς το για 5΄ απο την ώρα που θα αρχίσει να βράζει.

Μόλις είναι έτοιμο το τσουρέκι, το σιροπιάζουμε προσέχοντας να πάει παντού το σιρόπι. Το αφήνουμε να το τραβήξει και κατόπιν καλύπτουμε με την σοκολατένια κρέμα.
Το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει και να σφίξει.
Αν θέλουμε στρώνουμε απο πάνω σαντιγύ ή γαρνίρουμε με το κορνέ και πασπαλίζουμε με αμυγδαλάκι φιλέ ή με τρούφα ή βάζουμε κερασάκια γλυκό.

- Εννοείται, πως αν δεν θέλουμε σοκολατένια κρέμα φτιάχνουμε άσπρη κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρέμα άνθος αραβοσίτου ή κάποια δική μας σπιτική κρέμα.
Καλή επιτυχία!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...