Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Συνταγές για βασιλόπιτα υπάρχουν πολλές. Άλλες είναι σαν τσουρέκι, άλλες σαν κέικ και άλλες είναι σαν τσουρεκοκέικ.
Η δική μας βασιλόπιτα είναι η πολίτικη βασιλόπιτα. Είναι φανταστική και δεν μένει ούτε ψίχουλο.......
Την συνταγή αυτή, την έστειλε η φίλη μου η Σοφία και αποφάσισα φέτος να την δοκιμάσω.
Βέβαια μοιάζει πολύ με την δική μου συνταγή, που φτιάχνω χρόνια, αλλά είναι όνειρο!!
Δοκιμάστε την κι εσείς!!!!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:

60 γραμ. φρέσκια μαγιά
1 kg αλεύρι extra δυνατό για τσουρέκια (και λίγο ακόμη)
250 γραμ. βούτυρο αγελαδινό
100 γραμ. μαργαρίνη
2 κουταλάκια γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
1 κουταλάκι γλυκού κακουλέ κοπανισμένο
1 φλυτζανάκι του καφέ, ρόφημα γλυκάνισου
300 γραμ. ζάχαρη
5 μεσαία αυγά
200 γραμ. γάλα
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 βανίλιες

1 κρόκο αυγού για την επάλειψη
ελάχιστο γάλα


Ζεσταίνουμε το γάλα ελαφρά, να είναι χλιαρό προς ζεστό και όχι καυτό, για να μην μας κόψει η μαγιά. (Δοκιμάζουμε με το δάχτυλό μας κι αν αντέχουμε μετρώντας μέχρι το 10 είναι εντάξει).
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και διαλύουμε την μαγιά καλά.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη και 4 γεμάτες κουταλιές απο το αλεύρι μας.
Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά μας και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο.

Χτυπάμε σε γουδί το μαχλέπι και τους σπόρους κακουλέ καθαρισμένους απο τα τσόφλια τους.

Φτιάχνουμε το ρόφημα γλυκάνισου, βάζοντας σε καυτό νερό ένα φακελάκι γλυκάνισου. Το αφήνουμε να σκουρύνει αρκετά.

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και την μαργαρίνη μέχρι να λιώσουν και τα διατηρούμε ζεστά (όχι να βράσουν).

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε την ζάχαρη και τα αυγά. Τ' αφήνουμε να χτυπηθούν καλά.
Κατόπιν, προσθέτουμε την γλυκάνισο και τα μυρωδικά μας μαζί με τις βανίλιες.
Προσθέτουμε και την φουσκωμένη μαγιά και συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα.

Μέσα στο αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο. Τ' ανακατεύουμε καλά ώστε να βραχεί όλο το αλεύρι με το βούτυρο. Γίνεται τριφτό το αλεύρι, μην το φοβηθείτε.

Καθώς δουλεύει το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι. Θα το πάρει όλο. Αν δούμε ότι το μείγμα μας κολλάει αρκετά, ρίχνουμε λίγο ακόμη, περισσότερο στο χέρι μας και το ανακατεύουμε απαλά έως ότου μπορέσουμε να το βγάλουμε απο τον κάδο του μίξερ.
Το ζυμάρι μας θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό.

Το τοποθετούμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και το τυλίγουμε μερικές φορές.
Κατόπιν το βάζουμε σε ελαφρά βουτυρωμένη λεκάνη και το σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρα.

Στην συνέχεια, στρώνουμε σε ένα ταψί διαμ. 36 εκατ. λαδόκολλα. Τα τοιχώματα του ταψιού, τα βουτυρώνουμε ελαφρά.
Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι μας φουσκωμένο, το ρίχνουμε μέσα στο ταψί και το πατάμε με το χέρι μας να απλώσει και να πάει παντού ισόπαχα.
Το αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί, σχεδόν να φτάσει στο χείλος του ταψιού, περίπου 1 1/2 ώρα.

Κατόπιν, απαλά το αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα.
Έχουμε ανάψει τον φούρνο να προθερμανθεί στους 175 βαθμούς και όταν είναι έτοιμος, βάζουμε απαλά το ταψί στην μεσαία σχάρα.
Το ψήνουμε για 30' μόνο με την κάτω αντίσταση και μετά για άλλα 15'- 20' με πάνω κάτω αντιστάσεις. (Αν δεν υπάρχει στην κουζίνα σας, τότε βάζουμε πάνω κάτω αντιστάσεις απο την αρχή.)

Μόλις ψηθεί, την αφήνουμε 30΄ περίπου να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε προσεκτικά, αφαιρούμε την λαδόκολλα και βάζουμε το φλουρί.
Την βάζουμε στην πιατέλα και την στολίζουμε όπως μας αρέσει.

Συμβουλές:
- Το φούσκωμα και στα 3 στάδια, εγώ το κάνω ως εξής: Ανάβω τον φούρνο στους 50 βαθμούς, και μόλις σβήσει το φωτάκι, κλείνω τον φούρνο και τοποθετώ την ζύμη μου. Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία, πριν απο κάθε φούσκωμα.
- Με την δόση αυτή γίνεται μία μεγάλη βασιλόπιτα. Εσείς μπορείτε, να την μοιράσετε την ζύμη σε 2 μικρότερες.
- Αν επιθυμείτε να στολίσετε την βασιλόπιτα με αμύγδαλα φιλέ ή να γράψετε την χρονολογία με αμύγδαλα, θα το κάνετε την στιγμή που την περνάτε με το αυγό.
- Αν θελήσετε να την καλύψετε με άχνη θα περιμένετε να κρυώσει τελείως.
- Μπορείτε να ψήσετε την βασιλόπιτα και με αέρα, απλά η θερμακρασία θα είναι στους 160 βαθμούς.
Καλή επιτυχία και εύχομαι σε όλους καλή χρονιά!!!!!



Share

5 σχόλια:

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Καλα μιλαμε εγινε "πάρτυ"....

Εγω λέω να κοβουμε καθε μηνα....

Να φευγει και λιγο η μελαγχολία των κακών ειδήσεων...

Ανώνυμος είπε...

Την έκανα και είναι φοβερή. Μακράν η καλύτερη βασιλόπιτα που έχω φάει. Ξετρελάθηκαν όλοι. Μπράβο.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη ανώνυμη.
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε.

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι η ιδια που σας εστειλα το μηνυμα την 1η Ιανουαριου 2013. Απο τον ενθουσιασμο μου τοτε ειχα ξεχασει να σας ευχηθω καλη χρονια. Η βασιλοπιτα ειναι εκπληκτικη και απο τοτε την κανω καθε χρονο. Τα παιδια μου μεγαλωσαν πολυ πια και βοηθουν στην προετοιμασια. Ολη η οικογενεια την περιμενει καθε πρωτοχρονια με ανυπομονησια. Σας ευχαριστω πολυ για τις υπεροχες γευστικες εμπειριες που μας προσφερει το blog σας. Σας ευχομαι Καλη Πρωτοχρονια και εναν καινουριο χρονο με υγεια και προσωπικη και οικογενειακη ευτυχια. Στελλα Κ.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ είπε...

Καλή χρονιά και σε εσας. Κάθε καλό και ευτυχία εύχομαι στην οικογένεια σας!!!
Χαίρομαι πάρα πολύ που σας αρέσει τόσο η βασιλόπιτα αυτή αλλά πιο πολύ για την όμορφη οικογενειακή ιστορία που μοιραστηκατε μαζί μας.
Εξάλλου οι γιορτές αυτό το νόημα εχουν... Να είναι η οικογένεια όλη μαζί, να μοιράζονται στιγμές οι οποίες θα μας ακολουθούν σε όλη την ζωή μας ως όμορφες και αξέχαστες αναμνήσεις.
Να είστε πάντα καλά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...