Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΓΑΥΡΟΣ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΕΣ


Λεμονάτος γαύρος στο φούρνο, συνοδεία ψητών πατατών με την φλούδα (όπως μας είχε δείξει η Πανδώρα), αλλά με σάλτσα μουστάρδας και σκόρδου. Απλό φαγητό, εύκολο και πεντανόστιμο. Δοκιμάστε το!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

1 kg γαύρο
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού
μουστάρδα
σκόρδο ψιλοκομμένο ή σκόνη

Για τις πατάτες:
2-3 πατάτες
ελαιόλαδο
σκόρδο σε σκόνη
μουστάρδα
αλατοπίπερο
φρυγανιά τριμμένη

Οι ποσότητες των υλικών καθορίζονται απο τα γούστα σας.

Ετοιμάζουμε τον γαύρο. Τον καθαρίζουμε απο τα κεφάλια και τα εντόσθια και τον πλένουμε καλά.
Τον στρώνουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ, σε μονή στρώση.
Σε ένα φλυτζάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το αλατοπίπερο και το σκόρδο. Με το μιξεράκι του καφέ, χτυπάμε τη σάλτσα για λίγο να ενσωματωθούν τα υλικά.
Περιχύνουμε τα ψάρια μας με την σάλτσα, φροντίζοντας να πάει παντού. Ρίχνουμε στα ψάρια και λίγο νεράκι, τόσο ώστε να ξεπλύνουμε το φλυτζάνι μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 για περίπου 15-20 λεπτά.


Για τις πατάτες:
Πλένουμε πολύ πολύ καλά τις πατάτες και τις τρίβουμε ή με την ειδική βούρτσα ή με ένα σφουγγάρι απο την άγρια πλευρά του, ώστε να καθαρίσουν καλά. Δεν καθαρίζουμε την φλούδα.
Τις βράζουμε σε μπόλικο νεράκι, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.
Κατόπιν, αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε κομμάτια.
Στρώνουμε ένα χαρτί ψησίματος στο ταψί μας, το λαδώνουμε και ρίχνουμε τις πατάτες απλωτά, να μην καλύπτει η μία την άλλη.
Τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με σκόρδο σε σκόνη.
Σε ένα φλυτζάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγη μουστάρδα και χτυπάμε να ενσωματωθούν.
Περιχύνουμε τις πατάτες, ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι μας να πάει παντού και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά.
Ψήνουμε στο γκριλ, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Καλή σας επιτυχία!!!!!!

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ


Το γλυκάκι αυτό σας το κερνάω για 2 λόγους.
Ο πρώτος και φαντάζομαι, αυτός που υποθέσατε οι περισσότεροι, είναι για την εθνική μας επέτειο.
Ο δεύτερος και κυριότερος όμως λόγος είναι η επέτειος γάμου μας. (Δεν ξέρω πως τα καταφέραμε αλλά και στις 2 επετείους- 28η Οκτωβρίου αλλά και 25η Μαρτίου εμείς γιορτάζουμε και κερνάμε).
Πριν απο πολλά χρόνια, παραμονή του ΟΧΙ εμείς αποφασίσαμε να πούμε το μεγάλο ΝΑΙ και να ενώσουμε τις ζωές μας, τις τύχες μας, τα προβλήματά μας και τις χαρές μας. Αποφασίσαμε να πορευτούμε μαζί σε ένα κοινό ταξίδι, με οδηγό την αγάπη. Αυτή η αγάπη, μας καθοδηγεί ακόμη και εύχομαι να μας καθοδηγεί για όλα τα χρόνια της ζωής μας!!!
Κοπιάστε να σας κεράσουμε!!!!

Αν θέλετε να την φτιάξετε και εσείς, θα χρειαστείτε:

1 κούπα καρύδια αλεσμένα
1/4 κουταλάκι σόδα
2 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
1 1/2 κούπα ζάχαρη
10 κουταλιές σούπας γάλα
250 γρ. λιωμένη σοκολάτα
1/2 κουταλάκι ξύδι
3 αυγά
1 κούπα αραβοσιτέλαιο

για το σιρόπι

1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά για την καρυδόπιτα. Χτυπάμε τα υλικά καλά να ενσωματωθούν.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα πυρέξ μακρόστενο. Αδειάζουμε μέσα το μίγμα.
Ψήνουμε την καρυδόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 50' - 1 ώρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, λίγο πριν το τέλος του ψησίματος, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 7'.
Σιροπιάζουμε το κέικ, αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, με το καυτό σιρόπι, αφού όμως πρώτε τρυπήσουμε την επιφάνειά του σε πολλά σημεία με ξύλινο σουβλάκι. Αφήνουμε να κρυώσει και να ρουφήξει το σιρόπι.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρετε με σαντιγί ή παγωτό.
Η συνταγή αυτή είναι της Αλεξίας Αλεξιάδου αλλά είναι λίγο "πειραγμένη" απο εμένα.
Καλή επιτυχία!!!!

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΡΟΚΦΟΡ


Οτι είμαστε fun των πιτών και των ταρτών είναι γνωστό. Μας αρέσουν, γιατί συνδιάζουν λαχανικά με τυριά (που επίσης είμαστε fun), με κρέατα, με αλλαντικά και τρώγονται όλες τις ώρες.
Πριν 20 ημέρες, η Ξανθή στο δικό της blog, ανέβασε μια τάρτα με πράσα και κιμά. Είχε μια ξεχωριστή ζύμη τάρτας με τυρί.
Την δοκίμασα λοιπόν, φτιάχνοντας μια τάρτα με σπανάκι και τυριά. Τελικά βγήκε μια τάρτα όπου όλοι έγλυφαν τα δάχτυλά τους. Η ζύμη αυτή, γίνεται αφράτη και μαλακή και είναι πανεύκολη.
Δοκιμάστε την!!!!!

Για την παρασκευή της τάρτας θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη
100γρ ανθότυρο
1 αυγό
2 κουτ. σούπας λάδι
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι

Για τη γέμιση
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
500 γραμ. σπανάκι κατεψυγμένο
λίγο ελαιόλαδο
λίγο άνιθο
150 γραμ. τυρί ροκφόρ
100 γραμ. ανθότυρο
2 αυγά
1 κρέμα γάλακτος 200ml
1/3 φλυτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο
αλατοπίπερο
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Σε ένα μπολ, βάζουμε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε καλά να ενωθούν και να σχηματίσουν μια μαλακιά ζύμη. (Εγώ προς το τέλος, λάδωσα τα χέρια μου 2-3 φορές και συνέχισα το ζύμωμα για να γλυκάνει λίγο η υφή της ζύμης).
Κλείνουμε το ζυμάρι με διάφανη μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο, το λιγότερο για 30΄.

Στο διάστημα αυτό, ετοιμάζουμε τη γέμιση της τάρτας.
Αφού ξεπαγώσουμε το σπανάκι, το στίβουμε καλά με τις παλάμες για να φύγει το περίσσιο νερό τους.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
Κατόπιν, προσθέτουμε το σπανάκι ανακατεύοντας καλά ώστε να λαδωθεί και να σωταριστεί όλο.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τον άνιθο, τα τυριά, τριμμένα με τα χέρια μας. Πιπεράκι μπόλικο αλλά αλάτι με προσοχή λόγω του ροκφόρ που είναι αλμυρό.

Λαδώνουμε καλά μια ταρτιέρα, και στρώνουμε με τα χέρια μας την ζύμη να πάει παντού το ίδιο και να καλύψει και τα τοιχώματα. Τρυπάμε με ένα πηρούνι όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω στην ζύμη και στρώνουμε καλά.

Σε ένα μπολάκι, χτυπάμε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Προσθέτουμε και λίγο μοσχοκάρυδο.
Περιχύνουμε με το μίγμα αυγού την γέμιση. Αν σας φανεί πολύ το υγρό, μπορείτε με τα δάχτυλά σας να κάνετε ελαφρές τρυπούλες στο σπανάκι, ώστε να μπαίνει και μέσα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, (αέρα και κάτω αντίσταση) για περίπου 40 λεπτά. Θα κοιτάξετε να έχει πάρει ρόδινο χρώμα η ζύμη.
Καλή επιτυχία!!!!!


Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

CHILLI CON CARNE


Έχετε όρεξη για μεξικάνικο; Μην ανησυχείτε, δεν χρειάζετε να πάτε στο Μεξικό ειδικά τώρα με την γρίππη.... Θα μεταμερθούμε νοητά και γευστικά με αυτό το φαγάκι που θα το φτιάξουμε μόνοι μας. Είναι εύκολο και ελαφρά πικάντικο. Τρώγεται άνετα και απο αυτούς που δεν πολυαγαπούν τις πικάντικες γεύσεις.
Συνδιάζεται με ρυζάκι και σερβίρεται είτε με γιαούρτι είτε με τυράκια τριμμένα.
Ας το φτιάξουμε!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 συσκευασία ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 κονσέρβα φασόλια κόκκινα (kidney)
μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη
λίγη ζάχαρη
κίμινο
ρίγανη
αλατοπίπερο
κόλιαντρο σκόνη
πάπρικα

Σε μια κατσαρόλα σωτάρω τον κιμά με ελάχιστο νεράκι, μέχρι να φύγει το αίμα του και να αλλάξει χρώμα.
Ρίχνω, κατόπιν, λίγο ελαιόλαδο και μαζί το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήνω να σωταριστούν για λίγο.
Προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες πιπεριές και αφήνουμε να σωταριστούν και αυτές, ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνουμε όλα τα καρυκεύματα και τέλος την ντομάτα. Ανακατεύουμε ελαφρά, προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά το φαγητό μας, περίπου 30 λεπτά.
Κατόπιν, ξεπλένουμε τα φασόλια σε τρεχούμενο νερό και τα προσθέτουμε στον κιμά. Επίσης, ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη.
Ετοιμο για να το σερβίρουμε!!!

Στη φωτο το έχω σερβίρει μέσα σε καλαθάκια απο tortillas με τυράκι αλλά και με γιαούρτι.
Μπορούμε όμως και να το τυλίξουμε μέσα στις tortillas.
Buena suerte!!!!


TORTILLAS


Τι καλύτερο απο σπιτικές πιτούλες, όπου τις γεμίζουμε με διάφορα υλικά και τις απολαμβάνουμε με την οικογένεια και τους φίλους.
Σήμερα θα μάθουμε να φτιάχνουμε tortillas. Είναι λεπτές πιτούλες, όπου οι Μεξικάνοι τις χρησιμοποιούν καθημερινά ως ψωμάκι. Φτιάχνονται κυρίως απο καλαμποκάλευρο ή απο απλό αλεύρι.
Χρησιμοποιούνται στην μαγειρική με πολλούς τρόπους και θα δούμε σιγά σιγά κάποιους απο αυτούς. Όμως πρωτίστως πάμε να φτιάξουμε σπιτικές tortillas, με τρόπο απλό και οικονομικό.

Για την παρασκευή τους θα χρειαστούμε:

1 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κούπας μαργαρίνη soft
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα ζεστό νερό

Η δοσολογία αυτή μας δίνει 8 tortillas.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν και τη μαργαρίνη. Τρίβουμε το μίγμα μας να γίνει ψιχουλιαστό και να μην φαίνεται η μαργαρίνη.
Ρίχνουμε το νερό. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε για λίγο να ενωθούν τα υλικά και κατόπιν αδειάζουμε το ζυμαράκι μας σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Αν έχουμε πολυμίξερ, μπορούμε να κάνουμε εκεί την διαδικασία αυτή, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που τυλίγετε γύρω απο το γάντζο.
Την ξαναβάζουμε στο μπολάκι μας και την αφήνουμε σκεπασμένη με καθαρή πετσέτα κουζίνας, για να ξεκουραστεί περίπου 20 λεπτά.
Κατόπιν, πλάθουμε το ζυμάρι μας σε ένα μακρόστενο μπαστούνι και το χωρίζουμε στη μέση.

Μετά τα 2 κομμάτια τα βάζουμε μαζί δίπλα δίπλα και τα κόβουμε ξανά στη μέση.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια φορά. Τώρα έχουμε 8 κομμάτια ζύμης ίσα.
Ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι σε λεπτό πιτάκι (όσο μπορούμε). Δεν μας νοιάζει να είναι το σχήμα τους απόλυτα στρογγυλό, αφού αργότερα οι tortilas θα τυλιχτούν. (H φίλη γαστεροπλήξ, μας έμαθε ένα κολπάκι, για να βγαίνουν οι tortillas ολοστρόγγυλες. Αφού ανοίξουμε το φυλλαράκι βάζουμε επάνω ένα πιάτο του γλυκού και κόβουμε περιμετρικά.)

Επίσης, το άνοιγμά τους γίνεται πανεύκολα αφού το ζυμάρι δεν κολλάει (λόγω της μαργαρίνης) και είναι πολύ ελαστικό.

Βάζουμε ένα τηγάνι αντικολλητικό να κάψει και ρίχνουμε την tortilla. Αφήνουμε για περίπου 1 λεπτό και μετά την γυρίζουμε απο την άλλη πλευρά. Καθώς θα ψήνεται θα κάνει κάποιες φουσκάλες, αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμη, είτε για γύρισμα είτε για να βγεί απο το τηγάνι.
Η tortilla, καθώς θα ψήνεται παίρνει κατά τόπους ελαφρύ καφέ χρώμα. Αυτό είναι φυσιολογικό, απλά θα πρέπει να προσέχουμε να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά μας, ειδικά μετά την πρώτη. Δεν πρέπει να καούν και να μην τις αφήσουμε πολύ ώρα. Πρέπει να παραμείνουν ασπριδερές και μαλακές για να μην ξεραθούν πολύ μετά και σπάνε στο τύλιγμα.
Οσες ψήνονται τις βάζουμε σε ένα πιάτο και τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για να παραμείνουν ζεστές, μέχρι να τελειώσουμε και τις υπόλοιπες.

Ετοιμες για γέμισμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κιμά, κοτόπουλο με πιπεριές, τυριά και ότι άλλο θέλουμε. Μπορούμε επίσης να τις κόψουμε σε τριγωνάκια να τις ψήσουμε στο φούρνο με καρυκεύματα και να φτιάξουμε nachos.

Tips:

-Αν τις έχουμε φτιάξει νωρίτερα απ' ότι τις χρειαζόμαστε, μπορούμε να τις ζεστάνουμε είτε για λίγο στο τηγάνι είτε βάζοντάς τες στοίβα σε πιάτο μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων, σκεπασμένες με χαρτί κουζίνας για 30 δευτερόλεπτα περίπου.
- Μπορούμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα και να τις φυλάξουμε κλεισμένες σε σφραγγισμένο σακουλάκι, είτε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη.
Καλή επιτυχία!!!!!

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ


Εύκολο φαγητό, πεντανόστιμο, όπου μπορεί να σταθεί ώς κύριο πιάτο με κάποια σαλάτα, ή ώς συνοδευτικό ψητών κρεάτων. Δοκιμάστε το!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

4-5 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
μπέικον σε φέτες
τυρί γκούντα ή κασέρι τριμμένο ή σε φέτες
1 κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 κρέμα γάλακτος 200 ml
1/2 ποτήρι γάλα φρέσκο
λίγο μοσχοκάρυδο
αλατοπίπερο
λίγη φρυγανιά

Βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, περίπου 7΄.
Παίρνουμε ένα πυρέξ, το λαδώνουμε και το πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά.
Σουρώνουμε τις πατάτες και στρώνουμε τις μισές στον πάτο του πυρέξ. Αλατίζουμε ελαφρά.
Καλύπτουμε τις πατάτες με τις φέτες μπέικον, με τα μανιτάρια και με τυρί, σε στρώσεις με την σειρά που αναφέρονται.
Κατόπιν τοποθετούμε τις υπόλοιπες πατάτες και τις καλύπτουμε με τυρί τριμμένο.
Χτυπάμε σε ένα μπολάκι, την κρέμα γάλακτος με το γάλα και με λίγο μοσχοκάρυδο.
Περιχύνουμε τις πατάτες, φροντίζοντας να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45΄περίπου, να πάρει χρώμα και να κάνει κρούστα.

Tips:
-Μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες μέσα σε γάλα για πιο πολύ νοστιμιά.
-Για ακόμη περισσότερη νοστιμιά αλλά με περισσότερες θερμίδες, μπορούμε να τηγανίσουμε ελαφρά τις πατάτες.
-Αντικαθιστούμε αν θέλουμε το γάλα και προσθέτουμε μόνο κρέμα γάλακτος.
-Μανιτάρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκα αλλά θα πρέπει να τα περάσουμε απο το τηγάνι λίγο να βγάλουν τα πολλά υγρά τους.
-Επίσης, μπορούμε και το μπέικον να το σωτάρουμε λίγο.
-Αν θέλουμε, προσθέτουμε στο μίγμα των υγρών μας και 2 αυγά και τα χτυπάμε όλα μαζί.
Καλή επιτυχία!!!!!

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΤΑΡΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΟΥ ALA ITALIA


Προχθές είχα φτιάξει κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά. Μου περίσεψε αρκετή γέμιση κολοκυθιού και έπρεπε να την αξιοποιήσω. Συνήθως την φτιάχνω κολοκυθοκεφτέδες, αλλά αυτή την φορά θέλαμε κάτι διαφορετικό.
Ετσι, σκέφτηκα τάρτα, αλλά με ζυμάρι πίτσας για να είναι πιο ψωμένιο, που τους αρέσει....
Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και σας παροτρύνω να το δοκιμάσετε!!!!!
Μπορεί να παρουσιαστεί ως ορεκτικό αλλά και ως κυρίως πιάτο με μια σαλάτα.

Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

5οο γραμ. κολοκυθάκια τριμμένα (ή το εσωτερικό τους απο το άδειασμα)
2 αυγά
1 πακέτο 200 γραμ. cream cheese σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
αλατοπίπερο
λίγο δυόσμο, άνηθο
3-4 κουταλιές σούπας φρυγανιά
ελαιόλαδο
τυρί φέτα
λίγο τυρί γκούντα τριμμένο

Για τη ζύμη της πίτσας:
1 κομμάτι φρέσκια μαγιά, μέγεθος καρυδιού (περίπου 20 γραμ.)
1 φλυτζάνι νερό, χλιαρό προς ζεστό
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλατάκι
λίγο ούζο

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα.
Ζεσταίνουμε το νερό μας. Προσοχή να μην κάψει, γιατί θα κόψει η μαγιά. Εγώ αυτό που κάνω, είναι: βάζω το δάχτυλό μου μέσα στο νερό και μετράω μέχρι το 10. Αν αντέχω τη θερμοκρασία, τότε είναι εντάξει.
Ρίχνω τη μαγιά μέσα και ανακατεύω για να διαλυθεί.
Το ρίχνουμε στο αλεύρι, προσθέτουμε λίγο ουζάκι (1/2 σφηνοπότηρο) και λίγο αλατάκι.

Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και να μην κολλάει πολύ στα χέρια. Κατά τη διάρκεια καλό είναι να καθαρίσουμε μια φορά τα χέρια μας, επειδή έτσι θα έχουμε καλύτερη επαφή με τη ζύμη και θα καταλάβουμε καλύτερα την υφή της. (Δεν ρίχνουμε πολύ αλεύρι γιατί θα σκληρύνει το ζυμάρι. Η δοσολογία που έχω δώσει συνήθως είναι ιδανική. Ίσως να χρειαστεί λίγο ακόμη). Πρέπει να είναι πολύ αφράτο το ζυμάρι και να κολλάει ελάχιστα.
Το αφήνουμε περίπου 10΄να ξεκουραστεί.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί, διαμ. 30 εκατ. και καλύπτουμε με το ζυμάρι.
Στρώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη, να καλύψουμε το πάτο. Αν δούμε ότι κολλάει, αλευρώνουμε τα χέρια μας. Ανοίγει πολύ εύκολα.

Για τη γέμιση:

Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια.
Στίβουμε με τα χέρια μας πολύ καλά τα κολοκυθάκια, ώστε να αποβάλλουν το περίσσιο νερό τους. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και τα αφήνουμε και αυτά να σωταριστούν για λίγο.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει το μίγμα, ελαφρά.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη φρυγανιά και αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι λόγω της προσθήκης της φέτας).
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε λίγο το cream cheese, το γιαούρτι και τα αυγά.
Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια και προσθέτουμε τυρί φέτα τριμμένη με τα χέρια.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά να ομογενοποιηθούν.

Στη βάση πίτσας που έχουμε στρώσει στο ταψί μας, ρίχνουμε λίγο τυρί γκούντα τριμμένο. Αυτό το κάνουμε, ώστε να θωρακίσουμε το ζυμάρι μας απο πιθανά υγρά της γέμισης και να μην μας νοτίσει.
Ρίχνουμε απο πάνω τη γέμιση, απλώνουμε να πάει παντού, φροντίζοντας όμως να μην φτάσει ως τα τοιχώματα του ταψιού. Τελειώνουμε, ρίχνοντας λίγο ακόμη τυρί γκούντα απο πάνω.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η γέμιση και να ψηθεί το ζυμάρι μας. (Οταν είναι έτοιμη, κλείνουμε το φούρνο και τοποθετούμε το ταψί στον πάτο της κουζίνας, για μερικά λεπτά. Ετσι είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί και απο κάτω.)
Καλή επιτυχία!!!!!!

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΚΕΜΠΑΠ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ


Φέτος οι μελιτζάνες στο σπιτικό μας είχαν την τιμητική τους!!! Τις μαγειρέψαμε με όποιο τρόπο υπήρχε... Μια συνταγή όμως, είχα βάλει στο μάτι και όλο την ανέβαλα. Τελικά όμως, πήρα τις σωστές μελιτζάνες και την εκτέλεσα!!! Σιγά μην μου ξέφευγε.....
Φυσικά μιλάω για την συνταγή της φίλης Γαστεροπλήξ, κεμπάπ μελιτζάνας.
Οποιος λατρεύει τις μελιτζάνες, δεν μπορεί παρά να λατρέψει και αυτή την συνταγή.

Φυσικά δεν θα γράψω υλικά και εκτέλεση, γι αυτά θα απευθυνθείτε στην ειδική όπου και τα περιγράφει αναλυτικά, απλά θα αναφέρω κάποιες μικρές αλλαγές που έκανα ελπίζοντας ότι η "δασκάλα", θα με συγχωρέσει!!!!

- Τις μελιτζάνες πριν τις γεμίσω, τις πέρασα 2 στροφές απο το τηγάνι.
- Σε 6 μεγάλες μακρουλούτσικες μελιτζάνες, έβαλα 400 γραμ. κιμά. Δεν ξέρω γιατί αλλά τα 250 γραμ. που πρότεινε η συνταγή, μου φάνηκαν λίγα... Ευτυχώς βέβαια γιατί αποδείχτηκε σωστή η ποσότητα μιας και τον πήρε όλον. Ισως να ήταν μεγάλες οι μελιτζάνες και ίσως να έκανα περισσότερες τομές.
- Πρόσθεσα και 2 φέτες ψωμάκι στιμμένο και λίγο κίμινο στο μείγμα του κιμά.
- Επίσης αύξησα την ποσότητα της ντομάτας προσθέτοντας και 3/4 χυμό συμπυκνωμένο και πριν το ψήσιμο περιέχυσα τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο.

Φυσικά το φαγητό το συνοδεύσαμε με κρασάκι πίνοντας κι ένα ποτηράκι παραπάνω στην υγειά της φίλης μας (άλλο που δεν θέλαμε.....)
Καλή επιτυχία σε όποιον επιχειρήσει να το μαγειρέψει!!!!

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

ΚΕΙΚ ΜΗΛΟΥ


Φθινοπώριασε για τα καλά!! Σήμερα λοιπόν, θα τιμήσουμε τα μηλαράκια που είναι στα πάνω τους αυτή την εποχή, φτιάχνοντας ένα κεκάκι. Οτι πρέπει για τον καφέ μας!! Κοπιάστε!!!!

Για την παρασκευή του θα χρειαστούμε:

3 κούπες αλεύρι up
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
2 βανιλίτσες
1/3 κούπας χυμό μήλου ή άλλου φρούτου
2 κουταλάκια γλυκού κανέλα
στην μύτη του κουταλιού γαρύφαλο και μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι γλυκού σόδα
2 κουταλιές σούπας κονιάκ
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
3 μεγάλα μήλα ξυσμένα στο χοντρό τρίφτη
1/2 κούπα σταφίδες
1/2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα


Χτυπάμε με το μίξερ, το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε σιγά σιγά όλα τα υλικά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αφήνουμε για το τέλος το αλεύρι, το μήλο και τους ξηρούς καρπούς.
Τις σταφίδες τις αλευρώνουμε με 2-3 κουταλιές αλεύρι (απο το ποσότητα την αναγραφόμενη), ώστε όταν ψήνεται το κέικ να μην κάτσουν στον πάτο.
Αφού τα ρίξουμε όλα τα υλικά, τα ανακατεύουμε ελαφρά, να ενσωματωθούν στο μίγμα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα για κέικ και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κουμπωτή φόρμα, στρωμένη με χαρτί αντικολλητικό λαδωμένο.)
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα. Δοκιμάζουμε με την οδοντογλυφίδα, να δούμε αν είναι έτοιμο.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και ξεφορμάρουμε.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία!!!!

Tip:

-Οταν φτιάχνουμε κέηκ και δεν θέλουμε να το καταναλώσουμε όλο, μπορούμε να το χωρίσουμε σε μερίδες, να τις βάλουμε σε ξεχωριστά σακουλάκια στην κατάψυξη. Ετσι ξεπαγώνουμε όταν και όσο θέλουμε!!!

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ


Ενα νόστιμο πιάτο, που συνδιάζει κρέας με λαχανικά. Συνοδεύει το ρυζάκι, τα μακαρόνια ή τις πατάτες μας. Δοκιμάστε το!!!

Για την παρασκευή του θα χρειαστούμε:

500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό ή αρνίσιο
1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi
λίγο σκόρδο
1 αυγό
6 φέτες ψωμί του τόστ
μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο
μπαχαρικά της αρεσκείας σας:κύμινο, κόλιαντρο, ρίγανη........
1 κουταλιά σούπας ξύδι
1/2 ντομάτα τριμμένη
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Για την σάλτσα λαχανικών:

1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
μαϊντανό και βασιλικό ψιλοκομμένα
1/2 ποτηράκι κρασιού, λευκό κρασί
λίγη ζάχαρη
αλατοπίπερο

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες σε κύβους. Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό, για περίπου 1/2 ώρα. Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε και τις στίβουμε στις παλάμες μας για να φύγει το περίσσιο νερό.
Βάζουμε λίγο λάδι στις χούφτες μας και λαδώνουμε καλά τις μελιτζάνες. Σε ένα τηγάνι τις τηγανίζουμε, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σωράρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κατόπιν προσθέτουμε και τις πιπεριές ψιλοκομμένες. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαραθούν και αυτές.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε και τα ντοματάκια και λίγο νεράκι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με τις μελιτζάνες. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, περίπου 15΄- 20΄, να δέσει η σάλτσα ελαφρά.

Για τα κεφτεδάκια:

Μουλιάζουμε το ψωμί σε λίγο νερό. Στίβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για λίγο να σφίξει το μίγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
Σε ένα ταψάκι στρώνουμε μια λαδόκολλα ελαφρά λαδωμένη.
Πλάθουμε, με χέρια επίσης ελαφρά λαδωμένα, κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί.
Ψήνουμε στο φούρνο για 30΄περίπου.

Η άλλη εκδοχή βέβαια, είναι να τους τηγανίσουμε, αφού τους αλευρώσουμε, σε καυτό λάδι. Προσοχή, όταν ρίξουμε μέσα τους κεφτέδες, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στη μέση. Τηγανίζουμε ώσπου να ψηθούν καλά.
Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα τους κεφτέδες και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10΄περίπου.
Σερβίρετε τους κεφτέδες με ότι συνοδευτικό σας αρέσει, πίνοντας μπυρίτσα ή κρασάκι.
Καλή επιτυχία!!!!

UPDATE:  Παραλλαγή για κεφτέδες σούπερ αρωματικούς και αφράτους!!!!!

500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό ή αρνίσιο, 1 κρεμμύδι τριμμένο στο multi, λίγο σκόρδο, 1 αυγό, 6 φέτες ψωμί του τόστ, μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά σούπας ξύδι, 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, αρκετό κύμινο, ρίγανη, χυμό απο 1/2 λεμόνι και ξύσμα απο 1 λεμόνι.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ


Σαλάτα σας έχω για σήμερα!!! Αντε να μαζευτούμε λίγο γιατί με τα blogoσουλατσαρίσματα, έχουμε ξεφύγει!!
Σαλατούλα με όσπρια. Είναι αδικία, τα όσπρια να τα περιορίζουμε μόνο σε σούπες. Ειδικά τα μαυρομάτικα συνδιάζονται με πάρα πολλά λαχανικά και ντρέσινγκ. Εκμεταλλευόμενη, λοιπόν τα περισσεύματα και τα υπάρχοντα υλικά του ψυγείου μου, προέκυψε αυτή η σαλάτα. Δοκιμάστε την!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

300 γραμ. μαυρομάτικα φασόλια
1 φύλλο δάφνης
ελαιόλαδο
ξίδι
αλατοπίπερο
κάπαρη
φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
ντομάτες ψιλοκομμένες
μαϊντανό ψιλοκομμένο
πιπεριά φλωρίνης ψητή ψιλοκομμένη
αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα

Ποσότητες υλικών δεν αναφέρω, διότι σαλάτα είναι, προσθέτουμε-αφαιρούμε υλικά, ανάλογα με τα γούστα μας. Ακόμη και η ποσότητα των φασολιών μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με τα άτομα που θα σερβιριστούν.

Πλένουμε καλά τα φασόλια σε σουρωτήρι κάτω απο την βρύση. Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε την δάφνη και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 1 ώρα περίπου. Πρέπει να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε με κρύο νεράκι.
Σε μια σαλατιέρα, ρίχνουμε τα φασόλια και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε απαλά, να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για λίγη ώρα, ώστε να κρυώσει και να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Τρώγεται άνετα και την επόμενη μέρα κρύα.
Μπορούμε να φάμε την σαλάτα αυτή, ως ένα κυρίως διαιτητικό πιάτο, αρκεί να περιορίσουμε την ποσότητα.
Καλή επιτυχία!!!!

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΡΟΚΦΟΡΟΜΑΦΙΝΑΚΙΑ


Γενικότερα, έχουμε μια προτίμηση στα αλμυρά παρασκευάσματα και τελευταία στα αλμυρά μαφινοκεκάκια. Ο λόγος είναι ότι παρασκευάζονται εύκολα αλλά και επειδή είναι περισσότερο υγιεινά καθότι γίνονται στο φούρνο και όχι στο τηγάνι. (κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες κ.α.)
Είναι ένα ορεκτικούλι που θα ξετρελλάνει τους λάτρεις του ροκφόρ. Δοκιμάστε το!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

1 1/3 κούπας αλεύρι up
1 1/4 κούπας γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
200 γραμ. ανθότυρο
100 γραμ. ροκφόρ
2 κουταλιές σούπας καρύδι τριμμένο
αλατοπίπερο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κουταλιά σούπας βούτυρο λιωμένο


Ετοιμάζουμε την μαφινιέρα μας, λαδώνοντάς την καλά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τον μαϊντανό και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και το τριμμένο καρύδι.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το βούτυρο.
Ρίχνουμε το μίγμα των υγρών υλικών στα στερεά και ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε στη ζύμη μας και τη μισή ποσότητα ανθότυρου, τρίβοντάς το με το χέρι μας. Ανακατεύουμε απαλά.
Μοιράζουμε τη ζύμη μας μέσα στις υποδοχές της μαφινιέρας.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το υπόλοιπο ανθότυρο με το ροκφόρ, να ενωθούν. Παίρνουμε μικρές ποσότητες τυριού, σαν καρυδάκια, και τα τοποθετούμε επάνω στην ζύμη μας, στο κέντρο, σε κάθε υποδοχή.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς, για 10΄. Κατόπιν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10΄περίπου, μέχρι να ροδίσουν τα μαφινάκια μας.

Το ανθότυρο στην επικάλυψη το προσθέτω για να σπάσει λίγο την αλμυρή γεύση του ροκφόρ. Μπορείτε εσείς, να το παραλείψετε και να βάλετε μόνο ροκφόρ.
Καλή επιτυχία!!!!

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΣΤΑ ΚΑΡΥΔΑ


Εκλογές, ευτυχώς, τέλος... Γλυκάκι σήμερα για να κεραστούν όσοι πανηγυρίζουν αλλά και οι υπόλοιποι για να πάνε τα φαρμάκια κάτω!!!
Πάστα καρύδα. Η συνταγή αυτή είναι με καρύδα πάνω σε ζύμη πάστα φλώρας. Τρώγεται απο τους λάτρεις της καρύδας αλλά και απο αυτούς που δεν είναι φαν, αφού η γεύση της στην επικάλυψη είναι διακριτική. Δοκιμάστε την!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

Για την ζύμη:
1/2 φλυτζάνι τσαγιού αραβοσιτέλαιο
1/2 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 5 κουταλιές σούπας έξτρα
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας κονιάκ
4 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1/2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν

Για την γέμιση:
1 φλυτζάνι τσαγιού μαρμελάδα

Για την επικάλυψη:
3 αυγά
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια τσαγιού καρύδα τριμμένη

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη και προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα, το κονιάκ.
Προσθέτουμε και το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε αν χρειαστεί ελάχιστο αλεύρι.
Σε ένα ελαφρά λαδωμένο πυρέξ, στρώνουμε με το χέρι μας τη ζύμη, ώστε να καλύψει όλο τον πάτο.

Σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, ψήνουμε τη ζύμη για 15΄, να ροδίσει ελαφρά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την καρύδα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βγάζουμε το πυρέξ απο τον φούρνο, στρώνουμε επάνω στη ζεστή πάστα την μαρμελάδα, έτσι ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος.

Περιχύνουμε απο πάνω με το μίγμα αυγού-καρύδας.

Ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20΄περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά κόβουμε σε μερίδες.
Καλή επιτυχία!!!!!

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΣΠΕΤΖΟΦΑΪ


Τώρα που ο καιρός αλλάζει και μαζευόμαστε όλο και περισσότερο με φίλους στο σπίτι, τι καλύτερο απο ένα πιάτο σπετζοφάι!!! Η έντονη και πικάντικη γεύση του, ταιριάζει απόλυτα με τσιπουράκι και κρασάκι. Βέβαια, η αναλογία των καυτερών υλικών είναι καθαρά υποκειμενική. Εμείς πάντως το απολαμβάνουμε στην ήπια εκτέλεσή του!! Δοκιμάστε το!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα (προαιρετικά καυτερά)
2 μελιτζάνες φλάσκες
2 κόκκινες πιπεριές (προαιρετικά καυτερές)
2 πράσινες πιπεριές
1 κίτρινη πιπεριά
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 συσκευασία ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 κούπα κρασί λευκό
1 1/2 κούπα ζεστό νερό
αλατοπίπερο
λίγη ζάχαρη
έξτρα ελαιόλαδο

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε χοντρούς κύβους.
Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 30΄.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές απο τα σπόρια. Τις κόβουμε και αυτές σε χοντρά κομμάτια.
Κόβουμε το λουκάνικο σε χοντρές ροδέλες.
Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και τις στίβουμε με τις παλάμες μας για να φύγει το περίσσιο νεράκι. Κατόπιν, λαδώνουμε τις χούφτες μας και ανακατεύουμε τις μελιτζάνες, έτσι ώστε να λαδωθούν και αυτές ελαφρά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σωτάρουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε το λουκάνικο, με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μέχρι να πάρει χρώμα.
Στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σωτάρουμε κι αυτές ανακατεύοντας ελαφρά.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την ένταση της κουζίνας, και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα, για ένα 10λεπτο περίπου.
Κατόπιν, προσθέτουμε τα λουκάνικα και τις μελιτζάνες, ρίχνουμε και το νεράκι και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30΄ ή εως ότου μαλακώσουν τα λαχανικά και δέσει η σάλτσα.
Καλή επιτυχία!!!!

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

ΓΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΙΤ


Ψαράκι σήμερα, γαύρο. Ψητό στον φούρνο αλλά τραγανό, σαν τηγανητό. Πανεύκολη συνταγή, γίνεται γρήγορα και τρώγεται ακόμη γρηγορότερα!!!! Δοκιμάστε την.

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1 kg γαύρο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
φρυγανιά τριμμένη
σκορδάκι ψιλοκομμένο ή αποξηραμένο
ελαιόλαδο
αλατάκι

Φιλετάρουμε το γαύρο μας. Αυτή είναι και η μόνη διαδικασία της συνταγής, όπου παίρνει λίγη ώρα.
Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αλείφουμε να πάει παντού.
Πασπαλίζουμε με λίγη γαλέτα.
Βάζουμε λίγη φρυγανιά σε ένα μικρό πιατάκι. Παίρνουμε ένα ένα γαύρο και τον ακουμπάμε στη φρυγανιά απο την εξωτερική του πλευρά (απο το δέρμα του).
Στρώνουμε στη σειρά τους γαύρους μας, στο ταψί.

Τους περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, φροντίζοντας να πάει σε όλους.
Αλατίζουμε, ρίχνουμε το σκόρδο και το μαϊντανό.
Τέλος, πασπαλίζουμε με μπόλικη φρυγανιά.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για περίπου 20΄.
Τους βγάζουμε απο το φούρνο και κάνουμε τεστ για να βρούμε τον βαθμό της αυτοσυγκράτησής μας..........Για να σας δω!!!!!
Καλή επιτυχία!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...