Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ


Οταν έχεις μικρά παιδιά, δύσκολα και ιδιότροπα θα έλεγα στο φαγητό, αναγκάζεσαι πέρα απο τον καραγκιόζη, χιχιχι, να βρίσκεις τρόπους να στολίζεις και να διακοσμείς το φαγητό (Βίκυ που είσαι...). Ετσι και εγώ, αυτό το μπισκοτογλυκό, αναγκάστηκα να το μετατρέψω σε "πίνακα" για το μικρό μου βαφτηστήρι, για να απασχοληθεί και ταυτόχρονα να φάει και λίγο.....Και τα κατάφερα, αφού κορδωμένος μου διάβασε την αλφάβητο και μετά όλο περηφάνεια έφαγε...το Θ το αρχικό του ονόματός του!!!!
Πέρα απο την διακόσμηση είναι πανεύκολο γλυκό και τρώγεται στο άψε σβήσε!!!! Δοκιμάστε το!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

Μπισκότα πτι-μπερ
σαντιγύ
μερέντα (σε θερμοκρασία δωματίου)
λίγο γάλα
κονιάκ ή λικέρ

Ποσότητες δεν δίνω, αναλόγως το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή του.
Πρώτα απ' όλα θα φτιάξουμε σαντιγύ, όποια χρησιμοποιούμε συνήθως (φυτική, γάλακτος....) Θα αφήσουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
Σε ένα μπολάκι θα ανακατέψουμε γάλα με λίγο κονιάκ ή λικέρ. Αν θέλουμε το αφήνουμε και σκέτο, αν είναι να δώσουμε σε μικρά παιδιά.
Κατόπιν, θα αλείψουμε τα μπισκότα με μερέντα απο την ανάποδη πλευρά τους.
Παίρνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε μια στρώση μπισκότα, αφού τα βουτήξουμε αστραπιαία στο γάλα.

Απο πάνω σκεπάζουμε με σαντιγύ.
Κατόπιν, ξαναστρώνουμε μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα και τελειώνουμε πάλι με σαντιγύ.

Διακοσμούμε απο πάνω με μερέντα, κάνοντας διάφορα σχέδια είτε με κορνέ είτε ρευστή όπως είναι, ρίχνοντας την με ένα κουτάλι.
Το αφήνουμε στο ψυγείο αρκετές ώρες να παγώσει, για να δέσει. Καλύτερα να το ετοιμάσουμε απο την προηγούμενη μέρα.
Μην μου πείτε ότι δεν είναι εύκολο; Και με υλικά που πάντα υπάρχουν στο σπίτι!!
Πιάστε το κουταλάκι σας λοιπόν και αρπάξτε λίγη γνώση.............
Καλή σας επιτυχία!!!


Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΛΙΚΕΡ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ


Σήμερα μετά απο τις μακαρονάδες, να σας κεράσω ένα λικεράκι!!!
Ένα λικέρ πορτοκαλιού αρωματισμένο απο κόκκους καφέ. Ο συνδυασμός τους δίνει μια απίστευση γεύση!!!!
Την συνταγή την έχω πάρει, απο τις συνταγές της παρέας και όσες φορές το έχω φτιάξει, τα σχόλια που έχω εισπράξει είναι πολύ καλά. Δοκιμάστε το. Ξεκινήστε το απο τώρα, για να κεράσετε τους αγαπημένους σας στις γιορτές.!!!!

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

2 μεγάλα πορτοκάλια
1 lt ρακί ή τσίπουρο ή κονιάκ
450 γραμ. ζάχαρη
40 κόκκους καφέ

Διαλέγουμε πορτοκάλια που δεν είναι κερωμένα (πολύ γυαλιστερά). Τα πλένουμε πολύ καλά και τους κάνουμε μικρές τρυπούλες, παντού, ώστε να καρφώσουμε μέσα, τους κόκκους καφέ.
Παίρνουμε ένα μεγάλο βάζο και βάζουμε τα πορτοκάλια με το οινόπνευμα. Κλείνουμε και
αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 1 1/2 μήνα.
Κατόπιν, το ανοίγουμε βγάζουμε τα πορτοκάλια, στίβουμε το χυμό τους μέσα στο ποτό.
Με ένα πολύ ψιλό σουρωτήρι το στραγγίζουμε καλά και το ξαναβάζουμε στο βάζο, προσθέτοντας και τη ζάχαρη.
Το αφήνουμε για 1 μήνα κλειστό, ανακινώντας το κατά διαστήματα πάνω κάτω.
Μετά απο το μήνα, είναι έτοιμο να το βάλουμε στα μπουκάλια μας, αφού το ξαναπεράσουμε απο ψιλή σήτα.
Στην υγειά σας!!!!

Το χρώμα του λικέρ, διαφοροποιείται αναλόγως του οινοπνεύματος που θα χρησιμοποιήσουμε. Το κονιάκ το κάνει πιο σκούρο.
Το ρακί και το τσίπουρο το κάνουν πιο βαρύ.
Καλή επιτυχία!!!!

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΟΥ


Προχθές, με τον φίλο Σταύρο ή Δύσπιστο κατά την blogoπαρέα, μοιραστήκαμε την ίδια επιθυμία για μακαρόνια με σάλτσα τόνου!!! Η διαφορά μας βρίσκεται στην αφορμή για την κατασκευή του πιάτου: εκείνος λόγω της συγκομιδής του βασιλικού του, ενώ εμείς λόγω πληθώρας κονσερβών τόνου και την απαραίτητη αξιοποίησή τους....... Οι διαφορές στην παρασκευή της σάλτσας είναι ελάχιστες και βρίσκονται στην χρήση μπαχαρικών.

Για την παρασκευή χρειαζόμαστε:

1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας μας
1 κονσέρβα τόνου σε νερό
4-5 ντομάτες φρέσκιες τριμμένες στον τρίφτη ή 1 συσκευασία ψιλοκομμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
ελαιόλαδο
λίγο κρασί κόκκινο
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
σκόρδο ψιλοκομμένο
διάφορα μπαχαρικά: μοσχοκάρυδο, γαρύφαλο, μπαχάρι....
λίγη ζάχαρη
αλατοπίπερο
βασιλικό και μαϊντανό ψιλοκομμένα
λίγη waster sauce
τυρί τριμμένο για μακαρόνια

Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Για την σάλτσα:
Σε μια κατσαρολίτσα, ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε την σάλτσα μας να βράσει, σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20΄, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αν χρειαστεί μπορεί και να προσθέσουμε λίγο νεράκι.
Μόλις η σάλτσα μας δέσει, την κατεβάζουμε απο την φωτιά και περιχύνουμε με αυτήν τα μακαρόνια με συνοδεία τυριού, απαραιτήτως.
Καλή επιτυχία!!!!

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΑΛΑ ΚΡΕΜ


Μια πανεύκολη και πολύ γρήγορη συνταγή, όπου μπορούμε να την απολαύσουμε ανά πάσα στιγμή!! Βασικά, όλη η νοστιμιά σε αυτή τη συνταγή, είναι η σάλτσα η οποία εκτός απο ζυμαρικά μπορεί να συνοδεύσει και μπιφτεκάκια, φιλετάκια, κοτόπουλο κ.α.

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας μας
1 πακέτο μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβας
1 μικρή κρέμα γάλακτος light ή γάλα εβαπορέ
λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο σκορδάκι
ελαιόλαδο
1 σφηνάκι κονιάκ
αλατοπίπερο
τυράκι για τρίψιμο

Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Για τη σάλτσα:
Κόβουμε τα φρέσκα μανιτάρια σε φετούλες ή στραγγίζουμε την κονσέρβα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα μανιτάρια μας. Τα αφήνουμε για λίγο να σωταριστούν και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ανακατεύουμε και αυτά για λίγο .
Σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Χαμηλώνουμε την φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα μας. Δεν την αφήνουμε πολύ επειδή όταν κρυώσει, θα πήξει περισσότερο.
Προς το τέλος ρίχνουμε λίγο τυράκι τριμμένο. Προσοχή στο αλάτι, λόγω του τυριού!!!

- Μπορούμε να προσθέσουμε τυράκι ροκφόρ, για όσους το αγαπούν και να πάρει πιο ξεχωριστή γεύση!!!
- Αν χρησιμοποιήσουμε γάλα και όχι κρέμα γάλακτος, έχουμε ένα πιάτο διαιτητικό, στην κατάλληλη ποσότητα φυσικά!!!!
- Αν χρησιμοποιήσουμε φυτική κρέμα, έχουμε ένα πιάτο νηστίσιμο!!!
Καλή επιτυχία!!!!

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΟΚΟΛΑΤΟΓΛΥΚΟ ΜΕ ΜΗΛΑ

Φιλαράκια μου, σας εγκατέλειψα αυτές τις μέρες, λόγω κάποιων υποχρεώσεων και τρεξιμάτων.... Δυστυχώς, μάλλον η κατάσταση θα χειροτερέψει!!!! Θα προσπαθήσω όσο μπορώ όμως, να κρατήσω επαφή μαζί σας.... Αν δεν περνώ συχνά απο τα blogs σας μην μου θυμώσετε!!!
Θα σας κεράσω ένα γλυκάκι, για να σας καλοπιάσω..... Σοκολατένιο και φρουτένιο.
Τη συνταγούλα αυτή την έστειλε η πολύ καλή φίλη του blog, η Μπέτυ και την ευχαριστώ πολύ!!!

Για την παρασκευή του θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

500 γραμ. μήλα
100 γραμ. κουβερτούρα
3 αυγά
150 γραμ. ζάχαρη
100 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι
120 γραμ. βούτυρο
250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γραμ. μαγιά σε σκόνη
2 κουταλιές σούπας ξηρούς καρπούς

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο, σε κατσαρολίτσα και τα αφήνουμε να γίνουν χλιαρά.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, να γίνουν αφράτα και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι.
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών με το γιαούρτι.
Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα.
Κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια και τα ρίχνουμε στο μίγμα μας. Ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Ετοιμάζουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (βουτύρωμα, αλεύρωμα) και ρίχνουμε το μίγμα μας. Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 50΄περίπου.
Καλή επιτυχία!!!!!
ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΑΡΚΑΔΙΑ mpety

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΠΕΣΙΑΛ


Τώρα που ακόμη έχουμε μπόλικες μελιτζάνες, ας τις ευχαριστηθούμε όσο περισσότερο γίνεται!!
Η συνταγή αυτή έγινε, κατόπιν απαιτήσεως του υιού να τις φτιάξω με κρέμα γάλακτος. Άρα, όποιος προσέχει τη γραμμή του και δεν μπορεί να φάει λιγουλάκι, ας δοκιμάσει την πιο λάιτ εκδοχή μελιτζάνες φούρνου.

Για την παρασκευή του χρειαζόμαστε:

4 χοντρουλές μελιτζάνες φλάσκες
500 γραμ. ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 πιπεριά πράσινη σε κομματάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
ελαιόλαδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
βασιλικό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
λίγη ζάχαρη
τυρί φέτα
τυρί κασέρι ή γκούντα τριμμένο
10 φέτες μπέικον
1 κρέμα γάλακτος 200 ml

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό να ξεπικρίσουν, για περίπου 30΄. Κατόπιν τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε.

Για να τις ετοιμάσουμε υπάρχουν 3 τρόποι: τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν απο τα πολλά λάδια, ή τις ψήνουμε στο γκρίλ ελαφρά λαδωμένες μέχρι να μαλακώσουν ή τις ψήνουμε ελαφρά λαδωμένες σε τηγάνι γκριλιέρα (οι 2 τελευταίοι τρόποι είναι και οι πιο υγιεινοί).

Στο μεταξύ, σε μια κατσαρολίτσα σωτάρουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κατόπιν ρίχνουμε και τη πιπερίτσα και αφήνουμε για λίγο να μαλακώσει.
Προσθέτουμε και την ντομάτα και το πελτέ, όλα τα μυρωδικά, αλατοπίπερο και ζαχαρίτσα και 1 ποτήρι νερό περίπου. Αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα για 10΄.

Σε ένα ταψί λαδωμένο, στρώνουμε τις μελιτζάνες. Ρίχνουμε απο πάνω λίγo τυρί τριμμένο με το χέρι μας, και με ένα κουτάλι περιχύνουμε με την σάλτσα μια-μια τις μελιτζάνες, ώστε να καλυφθούν όλες.
Κατόπιν, στρώνουμε τις φέτες μπέικον εδώ κι εκεί.
Ρίχνουμε απο πάνω τυρί γκούντα και λίγη φέτα, να καλύψουν το φαγητό.
Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30΄περίπου.
Καλή επιτυχία!!!!!

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΛΕΛΕΜΑΤΖΙΝ


Αυτό το τίτλο χρησιμοποιούμε για τα εύκολα "λεχματζούν" που φτιάχνουμε.
Η νονά αυτής της συνταγής, είναι η πεθερά μου και για ποιό λόγο τα λέει έτσι, δεν ξέρω...
Τα λεχματζούν είναι ανατολίτικη συνταγή, με σπιτικές πιτούλες στρωμμένες με κιμά και μπαχαρικά.
Η δική μου παραλλαγή είναι γρήγορη και στο να παρασκευαστεί αλλά και να καταναλωθεί.
Φτιάχνεται με πιτούλες για σουβλάκια ή με αραβικές πιτούλες. Με αυτό τον τρόπο, αξιοποιούμε και κιμά που μας έχει περισσέψει απο άλλη συνταγή.

Για την παρασκευή τους, χρειαζόμαστε:

πίτες για σουβλάκια
κιμά μαγειρεμένο
τυρί τριμμένο
γιαούρτι στραγγιστό
ντομάτα ψιλοκομμένη
πιπεριά ψιλοκομμένη
πάπρικα
ελάχιστη μαργαρίνη

Στη σχάρα του φούρνου, στρώνουμε μια λαδόκολλα, ελαφρά λαδωμένη. (Με αυτό τον τρόπο, γλυτώνουμε και τα πλυσίματα, όπως λέει η φίλη η Έλενα...)
Τοποθετούμε τις πίτες, τις οποίες τις έχουμε ελαφρά βουτυρώσει.
1) Στρώνουμε απο πάνω τον κιμά.
Σ' αυτό το σημείο, μπορούμε να ψήσουμε τις πιτούλες για περίπου 10', στους 200 βαθμούς, μέχρι να γίνουν τραγανές (όχι όμως πολύ και θέλουμε μετά οδοντίατρο...)
Σερβίρουμε με γιαούρτι πασπαλισμένο με πάπρικα.


2) Αν θέλουμε, συνεχίζουμε και πάνω απο τον κιμά, στρώνουμε τριμμένο τυρί. Ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυράκι.

3) Επίσης, μπορούμε να ψιλοκόψουμε ντομάτα και πιπεριά, να πασπαλίσουμε με λίγη ρίγανη και πάπρικα. Αφού ψηθούν, μπορούμε να προσθέσουμε και σε αυτές, γιαουρτάκι!
Ανάλογα με τις ορέξεις μας, διαλέγουμε και τρώμε....
Μπυρίτσα παγωμένη οπωσδήποτε!!!!!!
Καλή επιτυχία!!

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΚΙΜΑ


Θα σας κάνω μακαρόνια με κιμά, για να φάτε....(γεια σου Σάκη!!!).
Όλοι, πάνω κάτω, φτιάχνουμε την ίδια συνταγή για μακαρόνια με κιμά.... Ετσι στην ανάρτηση δεν θα αναφέρω ποσότητες αλλά μόνο τα υλικά και ο καθένας θα τα προσαρμόσει ανάλογα με τα γούστα του.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:

1 πακέτο μακαρόνια
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο ή και ανάμεικτο
κρεμμύδι
σκόρδο
ελαιόλαδο
κρασί κόκκινο
μανιτάρια ψιλοκομμένα
καρότο ψιλοκομμένο
ντομάτες φρέσκιες ή αποφλοιωμένες σε κονσέρβα
μαϊντανό
βασιλικό
διάφορα μπαχαρικά: κανέλα, γαρύφαλο, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο,πάπρικα
αλατοπίπερο
τυρί για τρίψιμο

Για τη σάλτσα:
Σε μια κατσαρόλα ζεματάμε τον κιμά με ελάχιστο νεράκι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και λίγο νεράκι για να βράσει.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει ο κιμάς και να χυλώσει η σαλτσούλα του.
Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια μας, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνουμε και τα τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε σε μια πιατέλα, περιχύνοντας τα μακαρόνια με τον κιμά και με μπόλικο τριμμένο τυράκι απο πάνω....
Απαραίτητο συνοδευτικό μπυρίτσα ή κρασάκι, που θα έλεγε και μια γαστερ...... ψυχούλα!
Καλή επιτυχία!!!!!!!

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Οι πεινασμένοι......τραγουδούν......


14 Σεπτεμβρίου. Η Εκκλησία μας τιμά την ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Μεγάλη εορτή για τους χριστιανούς αλλά και μεγάλη νηστεία!!!! Ξηροφαγία, για την ακρίβεια.......
Έκατσα να περάσω καμιά συνταγούλα, αλλά τι να σας κεράσω; Το καλαμπόκι - σουβλάκι που φάγαμε σήμερα; Τόσο λαχταριστό που ήταν, δεν θα ήξερα ποιόν να πρωτοκεράσω......
Ετσι σκέφτηκα, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει αλλά τραγουδάει!!!!!!!
Κεραστείτε απο τα φρουτάκια, πιάστε το ρυθμό και πάμε............................................

"Oτι αγαπάω εγώ παχαίνει "

Όποια και να 'σαι, ό,τι και να 'σαι,
κάνε μου απόψε μουσακά.
Δεν σου ζητάω πολύ να ψήσεις
λίγα ζητώ: δυο ταψιά.

Αν είν' η υγεία μου σακατεμένη,
φταίει το πάχος κι όχι εσύ.
Ό,τι αγαπάω εγώ παχαίνει
κι όσο κι αν φάω, δεν μου αρκεί.


Όσες μπριζόλες έχω γνωρίσει
έφυγαν δίχως να ''πούνε κιχ'',
κι όμως δεν έχω καμιά μασήσει
με δυο μπουκιές τις έχω καταπιεί.

Αν η κοιλιά μου, είναι πρησμένη
φταίει ο χοίρος, και το κρασί..
Ό,τι αγαπάω εγώ παχαίνει
θέλω να φάω κι ένα αρνί.

Όποια και να 'σαι, κόκορα φτιάξε,
δυο μπούτια δωσ' μου τρυφερά,
λίγο η πείνα να ξαλαφρώσει,
κι ύστερα πιάσε κι έναν χαλβά.

Αν είν' η μούρη μου σοροπιασμένη,
δε φταίει η τούρτα με σαντιγί.
Ο μπακλαβάς σου που με τρελαίνει
και για επιδόρπιο, το ραβανί.


Αφιερωμένη αυτή η φωτό στην Έλενα που μου ζήτησε καλαμπόκι-σουβλάκι........

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ!!!!


Σήμερα 11 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του Αγ. Ευφροσύνου. Θα μου πείτε και λοιπόν; Κάθε μέρα έχουμε και απο 1 τουλάχιστον εορτή. Αυτή όμως , είναι ξεχωριστή εορτή για εμάς που ασχολούμαστε με την τέχνη της μαγειρικής, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά.

Ο Αγ. Ευφρόσυνος ήταν μάγειρας και έτσι είναι ο προστάτης μας.

Υπήρξε αγράμματος, αλλά αληθινά ευσεβής και πιστός. Έκανε οικονομίες με στερήσεις του εαυτού του, μόνο και μόνο για να κάνει ελεημοσύνες. Το επάγγελμα του, του επέτρεπε να τρώει πρώτος τα καλύτερα φαγητά. Αυτός όμως, δεν θέλησε να το μεταχειριστεί ποτέ. Έτρωγε με μεγάλη ευχαρίστηση τα χόρτα και τις ελιές του, τη στιγμή που έβραζαν ή έψηναν μπροστά του τα ορεκτικότερα κρέατα και τα προκλητικότερα ψάρια.

Κατόπιν ο Ευφρόσυνος πήγε σε μοναστήρι, όπου και εκεί εξασκούσε το έργο του μαγείρου. Αλλά αυτός, αντίθετα από ότι στα κοσμικά ξενοδοχεία, στο μοναστήρι έφτιαχνε μετριότατο φαγητό. Σε μερικούς που τον ειρωνεύονταν γι' αυτή του την κατάσταση, ο Ευφρόσυνος με πραότητα απαντούσε:
"Η καλή μαγειρική δεν είναι τόσο καλός βοηθός για την βασιλεία των ουρανών. Την πολλή ευφροσύνη που ζητούν τα σώματα, θα τη χάσουν κατ' ανάγκην οι ψυχές. Και εγώ δεν έχω εδώ προορισμό να σας κολάσω".

Τελικά ο Ευφρόσυνος, πέθανε σ' ένα ερημικό ησυχαστήριο. Και η Εκκλησία, που ξέρει ότι στην αιώνια ζωή δεν έχει κανένα ανώτερο δικαίωμα από έναν μάγειρα ένας βασιλιάς ή φιλόσοφος, ανέγραψε μεταξύ των αγίων της τον μάγειρο Ευφρόσυνο, επειδή ήξερε και να πιστεύει και να ζει κατά το θέλημα του Θεού.


Μια άλλη παράδοση μάς λέει ότι ο άγιος ένα βράδυ καθώς κοιμόταν, άγγελος Κυρίου τον κάλεσε μαζί του και το άλλο πρωί οι καλόγεροι βρήκαν στο κρεβάτι του ένα κλωνάρι με χρυσά μήλα.

Πολλοί Έλληνες μάγειρες δεν πάνε πουθενά χωρίς το μαχαίρι τους κ μια εικονίτσα του Αγίου Ευφρόσυνου.

Απο σήμερα λοιπόν, ας βάλουμε όλοι μια εικονίτσα του αγίου στην κουζίνα μας, να μας ευλογεί και να μας δίνει πάντα υγεία, υπομονή και αγάπη για αυτό που μας αρέσει να ασχολούμαστε.

Και μιας και είπαμε για μήλα, να σας κεράσω για την γιορτή μας απο το νηστίσιμο κέικ μήλου


ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ


Υπάρχει κάποιος που να μην αγαπάει τους κεφτέδες; Οι δικοί μου πάντως τους τρώνε σαν στραγάλια...... Βέβαια, επειδή προσέχουμε την γραμμή μας ( έτσι λέω... αλλά μεταξύ μας, όταν βαριέμαι το τηγάνισμα) μερικές φορές τα τρώμε μαγειρεμένα στο φούρνο. Είναι εξίσου νόστιμα και δεν σε πιάνουν οι τύψεις τρώγοντάς τα! Δοκιμάστε τα!!!!!

Για την συνταγή μας θα χρειαστούμε:

500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο σκόρδο
1 αυγό
6 φέτες ψωμί του τόστ
μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο
μπαχαρικά της αρεσκείας σας:κύμινο, κόλιαντρο, ρίγανη........
1 κουταλιά σούπας ξύδι
1/2 ντομάτα τριμμένη
1 χούφτα τυρί ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

Για την σάλτσα γιαουρτιού:
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 1/2 ντομάτα τριμμένη
λίγο αλατοπίπερο

Μουλιάζουμε το ψωμί σε λίγο νερό. Στίβουμε με τα χέρια μας και το βάζουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για λίγο να σφίξει το μίγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.
Σε ένα ταψάκι στρώνουμε μια λαδόκολλα ελαφρά λαδωμένη.
Πλάθουμε, με χέρια επίσης ελαφρά λαδωμένα, κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε στο ταψί.
Ψήνουμε για περίπου 15'.
Στο διάστημα αυτό, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ντομάτα και λίγο αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε πάνω απο τα κεφτεδάκια τη σάλτσα και ξαναψήνουμε για άλλα 20' περίπου.

Μπορούμε να παραλείψουμε τη σάλτσα γιαουρτιού, οπότε ψήνουμε τα κεφτεδάκια περίπου 30΄.
Γαρνίρουμε απο πάνω, αν θέλουμε με γιαούρτι πασπαλισμένο με πάπρικα γλυκιά ή με τσίλι για πιο πικάντικη γεύση.
Καλή επιτυχία!!!!

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΠΙΤΣΑ ΤΟΥ ΜΠΑΞΕ


Μετά απο την πίτσα της Γαστερόπληγος με τα λιωμένα τυριά, δεν ήθελα και πολύ η γυναίκα, ξεσηκώθηκα.....(άτιμη blogογειτονιά δεν μας αφήνεις ν' αγιάσουμε...) Ανοιξα ψυγείο, ντουλάπια, κάβες, συρτάρια .....ενεργοποίησα όλες μου τις δυνάμεις και ιδού η πίτσα του μπαξέ!!!!! Διαφορετική γεύση και πεντανόστιμη. Δοκιμάστε την!!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1 μελιτζάνα φλάσκα κομμένη σε κύβους
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1-2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
λίγα μανιτάρια κονσέρβας
λίγο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
400 γραμ. τυρί γκούντα τριμμένο
λίγη φέτα τριμμένη
σάλτσα ντομάτας σπιτική ή έτοιμη σε βαζάκι

Βάζουμε τις μελιτζάνες σε αλατισμένο νερό για 30' περίπου. Κατόπιν στραγγίζουμε, ξεπλένουμε και στίβουμε με τα χέρια μας να φύγει το περίσσιο νερό.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σωτάρουμε, όχι σε πολύ δυνατή φωτιά, τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Σωτάρουμε για λίγο και ρίχνουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο. Αφήνουμε για λίγο να βγάλουν οι ντομάτες τα υγρά τους.
Κατεβάζουμε απο το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Για τη ζύμη:
1 κομμάτι φρέσκια μαγιά, μέγεθος καρυδιού
1 φλυτζάνι νερό, χλιαρό προς ζεστό
2 1/2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλατάκι
Λίγο ζάχαρη
λίγο ούζο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Με τα υλικά αυτά φτιάχνουμε ζυμάρι για 2 ταψάκια πίτσας αλουμινίου (μιας χρήσης). Ή μπορούμε να τη στρώσουμε στο ταψί μας ( 36 εκατ. περίπου).
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα.
Ζεσταίνουμε το νερό μας. Προσοχή να μην κάψει, γιατί θα κόψει η μαγιά. Εγώ αυτό που κάνω, είναι: βάζω το δάχτυλό μου μέσα στο νερό και μετράω μέχρι το 10. Αν αντέχω τη θερμοκρασία, τότε είναι εντάξει. Ρίχνω τη μαγιά μέσα και ανακατεύω για να διαλυθεί, μαζί με την ζάχαρη.
Το ρίχνουμε στο αλεύρι, προσθέτουμε λίγο ουζάκι (1/2 σφηνοπότηρο), λίγο αλατάκι και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και να μην κολλάει πολύ στα χέρια. Κατά τη διάρκεια καλό είναι να καθαρίσουμε μια φορά τα χέρια μας, επειδή έτσι θα έχουμε καλύτερη επαφή με τη ζύμη και θα καταλάβουμε καλύτερα την υφή της. (Δεν ρίχνουμε πολύ αλεύρι γιατί θα σκληρύνει το ζυμάρι. Η δοσολογία που έχω δώσει συνήθως είναι ιδανική. Ίσως να χρειαστεί λίγο ακόμη). Πρέπει να είναι πολύ αφράτο το ζυμάρι και να κολλάει ελάχιστα.
Το αφήνουμε περίπου 10΄να ξεκουραστεί. Αλείφουμε τα ταψάκια με ελαιόλαδο και χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, αν χρησιμοποιήσουμε του αλουμινίου.
Στρώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη, να καλύψουμε το πάτο. Αν δούμε ότι κολλάει, αλευρώνουμε τα χέρια μας. Ανοίγει πολύ εύκολα.

Είναι έτοιμη για γέμισμα .........

Στο ζυμάρι της πίτσας μας απλώνουμε λίγη σάλτσα, να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με λίγο γκούντα. Απλώνουμε απο πάνω τη γέμιση απο το τηγάνι. Απλώνουμε και τέλος καλύπτουμε με τυρί γκούντα και λίγη φέτα τριμμένη.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα το ζυμάρι μας.
Επειδή εγώ πάντα έχω ένα άγχος για το αν ψήθηκε καλά απο κάτω, όταν σβήσω το φούρνο βάζω το ταψί στο πάτο της κουζίνας για λίγα λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και με τη ρόδα, κόβουμε σε κομμάτια. Καλή μας όρεξη!!!!!!!!


Η πίτσα αυτή μοιάζει με την Διχασμένη πίτσα. Βασικά οι πίτσες μας τις περισσότερες φορές είναι διχασμένες αφού δεν συμφωνούμε όλοι στις γεύσεις και στα υλικά.......
Καλή επιτυχία!!!!!

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ "ΓΕΜΙΣΤΑ" ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ


Εχω ξαναπεί, ότι τα γεμιστά κολοκυθάκια με αυγολέμονο είναι απο τα αγαπημένα μας..... Οταν όμως στα ζητούν και λόγω καταστάσεως (απόσυρσης που λέγαμε...) δεν, τότε παίρνεις την ιδέα που δίνει ο Γαστρονόμος, την εκτελείς και την παρουσιάζεις!!!! Βέβαια, ο τίτλος του (τα γεμιστά της τεμπέλας), δεν με εκφράζει, κυρίως για το μαγείρεμα. Έτσι στην ανάγκη κάνεις την πάπια.... και φτιάχνεις αυτά!!! Δοκιμάστε τα, είναι το ίδιο υπέροχα!!!!

Για την παρασκευή τους χρησιμοποίησα, τα υλικά που δίνω στην συνταγή: ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Η μόνη διαφορά είναι ότι έβαλα κολοκυθάκια μετρίου μεγέθους κομμένα σε 3 ή 4 κομμάτια.
Επίσης στην ζύμη, επειδή δεν έχουμε ψίχα κολοκυθιού για να προσθέσουμε, έτριψα 1 κολοκυθάκι.
Η εκτέλεση είναι απλή: Ζυμώνουμε σε γιουβαρλάκια, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νεράκι ίσα να τα σκεπάζει με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε για 15΄περίπου. Κατόπιν, προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια και μαγειρεύουμε για άλλα 20΄περίπου, μέχρι να γίνουν μαλακά. Προσέχουμε το φαγητό μας , να μείνει με ζουμάκι για να φτιάξουμε το αυγολέμονο.
Καλή επιτυχία!!!!!!!

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟΥΡΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ



Σήμερα για να ευχαριστήσω τους άντρες μου, για την περιποίηση και την προσοχή που μου δείχνουν αυτή την περίοδο που δεν είμαι και στα καλύτερά μου, (απόσυρση χρειάζομαι βασικά...) και μιας και μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου, τους έφτιαξα τούρτα.... Μην φανταστείτε τρομερά πράγματα, εύκολη και γρήγορη, με ότι είχα στο ντουλάπι...
Θάνο μου και Μάκη μου, ευχαριστώ.......

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

Μπισκότα σαβαγιάρ μακρόστενα
2 κουτιά κρέμα γάλακτος για σαντιγύ ή μόρφατ σκόνη (1 διπλό πακέτο)
1 κομπόστα ροδάκινο
λίγο γάλα

Χτυπάμε σε ένα μπολ τις κρέμες γάλακτος σε σαντιγύ, ή τις μόρφατ σύμφωνα με τις οδηγίες του κουτιού. Βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να την χρειαστούμε.
Σε ένα σουρωτήρι ψιλοκόβουμε την κομπόστα. Αφήνουμε να στραγγίξει καλά.
Σε ένα μπολάκι, βάζουμε λίγο γάλα μαζί με λίγο απο το σιρόπι της κονσέρβας. Ανακατεύουμε ελαφρά.
Σε μια πιατέλα, βάζουμε το στεφάνι απο μια κουμπωτή φόρμα ή ένα τσέρκι. Αυτός ο τρόπος μας βοηθάει στο στήσιμο της τούρτας.
Παίρνουμε ένα ένα τα μπισκότα, τα βουτάμε αστραπιαία στο γάλα και κάνουμε μία στρώση για βάση.
Κρατάμε απο την σαντιγύ περίπου το 1/3, για το γαρνίρισμα στο τέλος. Στην υπόλοιπη σαντιγύ προσθέτουμε τα κομματάκια του ροδάκινου και ανακατεύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε πάνω απο τα μπισκότα τη μισή ποσότητα και στρώνουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού.
Συνεχίζουμε με 2η στρώση μπισκότων, πάλι βουτώντας τα στο γάλα.
Ρϊχνουμε την υπόλοιπη σαντιγύ με το ροδάκινο και αφού στρώσουμε πάλι καλά, τελειώνουμε με μια ακόμη στρώση μπισκότων.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με λίγη απο την σαντιγύ που είχαμε κρατήσει για το γαρνίρισμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες, να παγώσει καλά η σαντιγύ και να δέσει το γλυκό. Εγώ, συνήθως την φτιάχνω το προηγούμενο βράδυ και ξεφορμάρω το επόμενο πρωί.
Αφού παγώσει, ξεφορμάρουμε, καλύπτουμε τα πλαινά της τούρτας με την υπόλοιπη σαντιγύ και γαρνίρουμε με ότι μας αρέσει...... Εδώ έχω χρησιμοποιήσει ζαχαρωμένα σταφύλια, αλλά μπορούμε να βάλουμε κομμάτια κομπόστας ή άλλων φρούτων, να ρίξουμε καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ή φιστίκι Αιγίνης τριμμένο.......

Μια παραλλαγή της συνταγής είναι να χρησιμοποιήσουμε μπισκότα πτι-μπερ, να στρώσουμε το γλυκό μας σε ένα πυρέξ και να το σερβίρουμε απο εκεί.....
Καλή επιτυχία!!!!


Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΡΕΜΑ ΦΛΟΡΕΑΛ


Απλή, γρήγορη και αγαπημένη σοκολατένια κρέμα των παιδιών και όχι μόνο.... Γίνεται πολύ γρήγορα σε στιγμές υπογλυκαιμίας και είναι πολύ ελαφριά, μιας και δεν περιέχει κρέμα γάλακτος ούτε και αυγά. Δοκιμάστε την και θα ξετρελλαθείτε!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

3 φλυτζάνια τσαγιού γάλα
1 βανίλια
3 1/2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
2 1/2 κουταλιές σούπας κακάο
8 κουταλιές σούπας ζάχαρη

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα στερεά υλικά. Ρίχνουμε το γάλα κρύο και ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου η κρέμα μας, κάνει μπουρμπουλήθρες. Τότε είναι έτοιμη, κατεβάζουμε και σερβίρουμε σε μπολάκια.
Η δόση αυτή βγάζει 4-5 μπολάκια.
Γαρνίρουμε αφού κρυώσουν οι κρέμες, με τρούφα ή με σαντυγί και τριμμένη σοκολάτα ή με καρύδα τριμμένη ή ακόμη και με τριμμένο μπισκότο. Όπως καταλαβαίνεται όρεξη να υπάρχει και τα όλα τ' άλλα γίνονται..........
Καλή επιτυχία!!!!!

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ


Αν έχετε συκαλάκια και δεν ξέρετε τι να τα κάνετε, φτιάξτε μαρμελάδα σύκο. Είναι πανεύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη. Την φυλάμε στα βαζάκια και έχουμε όλο το χειμώνα σπιτική μαρμελαδίτσα για τα γλυκά μας αλλά και για να τρώνε τα παιδάκια μας. Δοκιμάστε την!!!!

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1 Kg σύκα
1/2 Kg ζάχαρη
3 κουταλάκια γλυκού λεμόνι
2 κουταλιές σούπας κονιάκ

Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε στα 4.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα σύκα και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Τη βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε ελαφρά. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να σιγοβράσει για 30΄περίπου, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
Προς το τέλος ρίχνουμε το λεμόνι και το κονιάκ, αφήνουμε για άλλα 5΄και κατεβάζουμε.
Μόλις η μαρμελάδα είναι έτοιμη, τη βάζουμε ζεστή στα ζεστά βάζα, κουμπώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν βάζοντάς τα ανάποδα.

Στο μεταξύ, έχουμε αποστειρώσει τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσουμε ως εξής:
Τα σαπουνίζουμε, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό και τ' αφήνουμε να στραγγίξουν.
Στη σχάρα του φούρνου, στρώνουμε μια πετσέτα και τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα. Τα αφήνουμε στους 110 βαθμούς για 15΄.
Τα αφήνουμε μέσα στο φούρνο μέχρι να τα χρειαστούμε, για να παραμένουν ζεστά.
Προσοχή, όταν τα πιάσετε θα είναι ζεστά, χρησιμοποιήστε γάντι κουζίνας.

-Αν τα συκαλάκια μας δεν είναι ώριμα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι.
Καλή επιτυχία!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...